kollektiv műterem"

4 lakásos sorház

Miskolc – Szirma

2008

Bruttó szintterület: 562 m2

Miskolc – Szirma városrész keleti oldalán a város határában, új
parcellázású sík területén 70-80-as években épült házak között helyezkedik
el a telek, melyen az építtető négy lakásos társasház megvalósítását tűzte
ki céljául. Az épület karakterét a funkciójából próbáltuk leképezni, olyan
rendszert kerestünk, melyben a lakások azonos minőségben jelennek meg.
Fontos volt számunkra a kerttel való közvetlen kapcsolat annak ellenére,
hogy az épületet oldalhatárra kell helyezni, így a lakások a forgalmasabb
utca felé néznek.
Megoldási javaslatunk szerint L alakú egységeket sorolunk, így minden
lakáshoz „patio” hangulatú udvart kapunk, mely a külvilágtól védetten
egészíti ki a kertet. A lakások központját így ezek a külső terek képezik,
a belső helyiségek többnyire ide néznek, az épített és a természetes
környezet között érzékenyebb kapcsolatot valósítva meg. Ennek köszönhetően
jól élhető, kellemes lakókörnyezetet tudunk létrehozni. A kapott struktúra
változatos homlokzati képet eredményez, a tömegek kontrasztosak, a
kihelyezett pergola izgalmas árnyékhatásokat ad. Az anyaghasználat
visszafogott, költségkímélő megoldásokat kerestünk. Az épület négy, azonos
kialakítású egység sorolásából áll, melyeket a kertből külön lehet
megközelíteni.


4 lakásos sorház

Miskolc – Szirma

2008

Bruttó szintterület: 562 m2

Miskolc – Szirma városrész keleti oldalán a város határában, új
parcellázású sík területén 70-80-as években épült házak között helyezkedik
el a telek, melyen az építtető négy lakásos társasház megvalósítását tűzte
ki céljául. Az épület karakterét a funkciójából próbáltuk leképezni, olyan
rendszert kerestünk, melyben a lakások azonos minőségben jelennek meg.
Fontos volt számunkra a kerttel való közvetlen kapcsolat annak ellenére,
hogy az épületet oldalhatárra kell helyezni, így a lakások a forgalmasabb
utca felé néznek.
Megoldási javaslatunk szerint L alakú egységeket sorolunk, így minden
lakáshoz „patio” hangulatú udvart kapunk, mely a külvilágtól védetten
egészíti ki a kertet. A lakások központját így ezek a külső terek képezik,
a belső helyiségek többnyire ide néznek, az épített és a természetes
környezet között érzékenyebb kapcsolatot valósítva meg. Ennek köszönhetően
jól élhető, kellemes lakókörnyezetet tudunk létrehozni. A kapott struktúra
változatos homlokzati képet eredményez, a tömegek kontrasztosak, a
kihelyezett pergola izgalmas árnyékhatásokat ad. Az anyaghasználat
visszafogott, költségkímélő megoldásokat kerestünk. Az épület négy, azonos
kialakítású egység sorolásából áll, melyeket a kertből külön lehet
megközelíteni.