kollektiv műterem"

Építészeti múzeum

Budapest, Városligeti fasor

2021_10

A feladat az építészet ligetének létrehozása, az építészet múzeuma, egy hely, egy táj, egy kulturális környezet, egy épületegyüttes, egy program, mely az építészeké, és az építészetről szól az embereknek. Mi az építészet? Bizonyos hogy nem csak egy dolog, sokkal inkább dolgok összessége.
A helyeket létrehozó társadalmi akarat. A tereket strukturáló szellemi rendszer. A rajzolás, a formálás. A falakat felépítő fizikai tevékenység. A szerkezetet kigondoló és kiszámító mérnöki tudás. A hely attitűdjét meghatározó környezetpszichológia. A fénnyel való építés és a táj építészete. Mindezeknek teret kell engedni az új együttesben.
Nyitott múzeum, az építészet mindenkié
A múzeum elsősorban közösségi épület, a közösség számára pedig az igazi funkcionalitás a sokrétű használatban rejlik. A múzeum térszervezését ennek a könnyű, áttekinthető variábilis használatnak szenteltük. Fő funkciók az állandó és változó kiállítások, konferenciák, közösségi építés, építőanyag és termékbemutatók, vállalati és szakmai rendezvények, találkozók, koncertek és filmvetítések, közösségépítés. A városi hely akkor tud a hétköznapokon is élő környezetet megvalósítani, ha a környék lakóinak életébe szövődhet, és folyamatosan biztosít programokat. A múzeum terét ki kell engedni az utcára.

Az új múzeum reprezentálja az építészeti társadalmat. Felvállalva közösségi funkcióját külső megjelenésének legfontosabb feladata a folyamatos kommunikáció a környezetével, hogy az építészet ügye állandóan jelen legyen a város körforgásában. Mindezt nem tolakodóan, de hívogatóan, semmiképpen se rejtőzködően vigye végbe.
Tervünk szerint az új épületben a tisztán múzeumi és kulturális funkciók lesznek elhelyezve. Egy közösségi épület, rendezvényekkel, kiállításokkal, bulikkal. A Herczel ház a múzeum feje, ez a dolgozói közösség épülete, ahol a múzeum és a levéltár munkatársai működtetik az intézményt. A Grünwald ház a gyakorló fiatal építészek célpontja. A könyvtár, időszaki kiállítás, közösségi coworking irodák lesznek kialakítva. Földszintjén a múzeumkert felé terasszal nyitó bistro étterem vonzza be a szélesebb közönséget. A Walter Rózsi a klasszikus modern építészeti és tárgykultúra bemutatásának helyszíne. A 6. épület bérirodákkal szolgálja az építészeti múzeum gazdaságos fenntartásának ügyét. A 7. épület acél tartószerkezeti váza lehetőséget ad a múzeum és a levéltár raktárainak elhelyezésére, felsőbb szintjein kiadható apartmanok lettek kialakítva. A két épület terepszint alatt össze lesz kötve a múzeum épülettel, és azon keresztül a Herczel házzal.
Az épületegyüttes területe hajdanán művelt díszkertek csoportja volt. Három parcella húzódott a területen. A kertek egykori méretét a Városligeti fasor környező beépítésének mértéke, az épületek tömegei magukban hordozzák.
A múzeumépület tervezett kialakítása, formaképzése felveszi a Városligeti fasor palotáinak léptékét. A szükségszerűen nagy méretű épület kisebb részekre tagolódik, mely tömegegységeket az egykori kertek struktúrái szerint alakítottuk ki. Az új épület három fő funkcionális egysége (bejárati fogadótér, rendezvénycsarnok, Space Box) az optimális működéshez szükségszerűen környezeti kapcsolatokkal kell rendelkezzen, így ezen funkcionális területek határozzák meg a beépítés szükséges léptékét. A tömeget az egykori három szanatóriumi palota épülete és telke mentén három részre tagoltuk, így történelmi emlékezet szerint illeszkednek a környezet léptékébe.
Építészeti koncepciónk szerint az építészet múzeumának épülete saját szerkezetét és építőanyagát állítja ki, melyhez a röntgenfelvételt hívtuk segítségül. Fontos inspirációt adott Nick Veasey fotográfus munkássága. A röntgenfelvétel megmutatja a csillogó felszín alatti valós rétegeket, feltárja a dolgok működését és belső szépségét. Létrehoztunk egy homlokzati fátyol felületet, melyet mint röntgenpapírt használva a mögöttes szerkezetek láthatóvá válnak. A homlokzati fátyol borítja az új múzeum épületet, és a palotáknak azon részeit is melyek az eredeti állapothoz képest később elbontásra kerültek. A hetes épület homlokzatán szintén a fátyol mögött válik láthatóvá a megerősített acél tartószerkezet, hirdetve hogy az épület a múzeumi együtteshez tartozik.

A főépület egyes funkcionális egységei külön tömegekre bomlanak, melyekhez sajátos anyaghasználatot társítunk. A fogadó csarnok, és a felette elhelyezett állandó kiállítás tömege négy karakteres vasbeton pilléren emelkedő, a beton építőanyag tematikájára szerkesztett épületrész. A Space Box az építkezés tere, építőanyaga a tégla, felette található a daru, mely a Space Boksz tetején lévő építkező terasz kiszolgálását, és közösségi tereket foglal magába, anyaga az acél. A többfunkciós terem egy hatalmas doboz, melynek fő építőanyagai a rétegelt ragasztott fa tartók és oszlopok. Az épülettömegekben alkalmazott anyagok az áttetsző burkolatok alatt a homlokzaton láthatóvá válnak.

8. A múzeumi funkcióhoz kapcsolódó speciális téri, építészeti és funkcionális megoldások, a kiemelt közönségforgalmi helyszínek kialakítása
Látogatói célközönség a múzeum épületben: Szakmagyakorló építészek, jellemzően előadásokra, programokra jönnek, vagy egy-egy új kiállítást megtekinteni. Építész hallgatók szintén, kiegészítve képzésekkel, múzeumpedagógiával, találkozókat szerveznek itt, esetleg hallgatói munkákból kamarakiállításokat. Tevékeny résztvevői az építő és alkotó táboroknak, a múzeum szervezhet számukra versenyeket. Turisták, jellemzően a makettek és különleges építészeti rajzok, esetleg épületszobrok közönségeként lehet érdeklődésükre számítani, szükséges a múzeum megfelelő arculatának és kulturális menedzsmentjének létrehozása. Általános iskolai és gimnáziumi diákok. Fontos ügye szakmánknak az építészeti képzés integrálása a közoktatásba, célzottan kell bevonzani a diákokat, és a múzeumpedagógiával támogatva szélesíteni ismereteiket az építészetről. A célzott látogatásokat a levéltár megtekintésével célszerű összevonni. Helyi lakosság, kiállítások megtekintése, vendéglátó terek látogatása, zenei és filmes rendezvényeken történő részvétel. Építőipari szereplők a kiállítások megtekintésén túl várhatóan továbbképzések és konferenciák résztvevőiként látogatják az intézményt. Kreatív szakmagyakorlók és képzőművészek szintén a kiállításokon és rendezvényeken várhatóak. A múzeum célja hogy a társadalom minél szélesebb rétegének biztosítson izgalmas és tartalmas programokat, hogy a minőségi építészet értékei és társadalmi elismertsége a méltó helyre kerüljön.
A központi fogadó térből lehet elérni az egyes funkciókat. Itt található kávézó és pihenőtér, valamint a múzeum shop. A fogadó részhez kapcsolódik a porta, mely az éjszakai ügyeletet látja el, és itt vannak elhelyezve a biztonsági rendszerek, tűzvédelmi tabló, elektromos főkapcsoló.
Az állandó kiállítás: a múzeum fő kiállítóterei nem kell a klasszikus értelemben vett állandó kiállítással rendelkezzenek. Egy jó és izgalmas múzeum néhány évente megújítja az installációkat, részben vagy egészben átalakítja tereit. Ehhez az adott kurátori koncepciót legjobban kiszolgáló, dinamikusan átalakítható terek szükségesek. Az állandó kiállítás három, középső letámasztás nélküli felülvilágított tere lehetőséget ad hagyományos, gipszkarton térfalakkal tagolt kiállítások létrehozására, de akár ház a házban, vagy házrészletben elhelyezett installációk is lehetnek itt.
A rendezvénytér egy sokoldalúan használható épületrész, kiállítások, rendezvények, koncertek tartására alkalmas. Bemutatunk néhány lehetséges működési kombinációt:
1. használati mód, a többfunkciós teremben előadás zajlik, melyet a fogadó csarnokban elhelyezett asztalokon állófogadás egészít ki. A színfalak mögött az előadóknak szeparált pihenő és felkészülő zónát lehet kialakítani. A Space Box installációja megtekinthető a látogatóknak.
2. használati mód, a többfunkciós teremben vacsorával egybekötött rendezvény zajlik, mely a kert fele is nyitott. A Space Boxban egyedi térstruktúrát képező függesztett reliefek láthatóak, az épület előtt installációt építenek.
3. használati mód, a többfunkciós terem spalettái behajtva, szerelt válaszfalak tagolják a teret, mely a felülvilágítókon keresztül kapja a fényt. A fogadótér normál módon üzemel a kávézóval, a Space Boxban nyitott rendezvény zajlik, nyilvános tervvita egy közösségi tervezés részeként.

A Space Box installációs tere a legkülönlegesebb, legizgalmasabb része a múzeumnak. Nagy teherbírású rácsostartós födéme és az elhelyezett darupálya segítségével sokrétű használat elképzelhető. Lehet készíteni 3D nyomtatott épületet, bejárható makettet, városrészletet, de ki lehet állítani hagyományos építési technológiát, vagy restaurátori tevékenységet is. Izgalmas interaktív installációk is készülhetnek, akár bevonva a városi járókelőket a múzeumi térbe. A tér alkalmas a klasszikus értelemben vett építkezések lebonyolítására, malter keveréssel, falazással, betonozással. A Space Box homlokzati felülete kommunikál a várossal. Hirdetményi vagy vetítési felületként is meg tud jelenni, de a kiállítási installáció is látható az üvegfalon keresztül, melynek átláthatósága és fénybeeresztése árnyékoló rendszerrel szabályozható.

A Space Box felett egy plusz alkotóteret hoztunk létre, mely az utóbbi években népszerű építőtáborok által inspirált kültéri közösségi kiállítótér. Itt is installációkat tervezünk felépíteni, melyek szobrokként a múzeum kiállításait színesítik. A nagy teherbírású födémen felépíthető szerkezetek létrehozására raktárakat terveztünk, az építőanyagot lifttel, és a homlokzaton elhelyezett daru segítségével lehet a teraszra felvinni. Az installációk elkészülését közösségi tér segíti, és a múzeumpedagógia is be tud kapcsolódni.
A 6. számú épületben főként az építészeti tevékenységhez köthető vállalatok számára kialakított bérirodák találhatók, de az épület alagsora együtt működik a 7. épület raktározási területeivel, terepszint alatt össze van kötve a múzeum épülettel. A 6.-7. házak két lépcsőházát összekötő közös terület szolgálja ki a múzeumtól független funkciókat. A földszinti előtérből megközelíthető a gyűjtemény, az irodák és a lakások is. Az irodák kényelmét a felső szinteken található közösségi tér, étkező biztosítja. A 6.-os számú épület főként belsőépítészeti átalakításon kell átessen, teljes gépészeti és elektromos rendszerét meg kell újítani, de komolyabb tartószerkezeti beavatkozás nem szükséges. A 7. épületben a harmadik emeletig a gyűjtemények találhatóak. A ténylegesen szükséges raktári terhek meghatározásának függvényében a tartószerkezeti rendszert meg kell erősíteni. Mivel az épület acél oszlopos és gerendás rendszerű, mely jelenleg is komoly tartalékokkal rendelkezik, a fejlesztése reális cél. A felhegesztett vasbeton panel homlokzati elemeket a hőtechnikai követelmények igényei szerint lebontjuk, és klímahomlokzatot építünk. A bevilágított részek mögött az épület közlekedési rendszere található. A homlokzat állványrendszere a felsőbb szinteken is folytatódik, ahol kilépő franciaerkélyek rendszere tartozik az apartmanokhoz. A lakások a felső három szintet foglalják el, a tetőszinten lévő gépházat megtarjuk.


Építészeti múzeum

Budapest, Városligeti fasor

2021_10

A feladat az építészet ligetének létrehozása, az építészet múzeuma, egy hely, egy táj, egy kulturális környezet, egy épületegyüttes, egy program, mely az építészeké, és az építészetről szól az embereknek. Mi az építészet? Bizonyos hogy nem csak egy dolog, sokkal inkább dolgok összessége.
A helyeket létrehozó társadalmi akarat. A tereket strukturáló szellemi rendszer. A rajzolás, a formálás. A falakat felépítő fizikai tevékenység. A szerkezetet kigondoló és kiszámító mérnöki tudás. A hely attitűdjét meghatározó környezetpszichológia. A fénnyel való építés és a táj építészete. Mindezeknek teret kell engedni az új együttesben.
Nyitott múzeum, az építészet mindenkié
A múzeum elsősorban közösségi épület, a közösség számára pedig az igazi funkcionalitás a sokrétű használatban rejlik. A múzeum térszervezését ennek a könnyű, áttekinthető variábilis használatnak szenteltük. Fő funkciók az állandó és változó kiállítások, konferenciák, közösségi építés, építőanyag és termékbemutatók, vállalati és szakmai rendezvények, találkozók, koncertek és filmvetítések, közösségépítés. A városi hely akkor tud a hétköznapokon is élő környezetet megvalósítani, ha a környék lakóinak életébe szövődhet, és folyamatosan biztosít programokat. A múzeum terét ki kell engedni az utcára.

Az új múzeum reprezentálja az építészeti társadalmat. Felvállalva közösségi funkcióját külső megjelenésének legfontosabb feladata a folyamatos kommunikáció a környezetével, hogy az építészet ügye állandóan jelen legyen a város körforgásában. Mindezt nem tolakodóan, de hívogatóan, semmiképpen se rejtőzködően vigye végbe.
Tervünk szerint az új épületben a tisztán múzeumi és kulturális funkciók lesznek elhelyezve. Egy közösségi épület, rendezvényekkel, kiállításokkal, bulikkal. A Herczel ház a múzeum feje, ez a dolgozói közösség épülete, ahol a múzeum és a levéltár munkatársai működtetik az intézményt. A Grünwald ház a gyakorló fiatal építészek célpontja. A könyvtár, időszaki kiállítás, közösségi coworking irodák lesznek kialakítva. Földszintjén a múzeumkert felé terasszal nyitó bistro étterem vonzza be a szélesebb közönséget. A Walter Rózsi a klasszikus modern építészeti és tárgykultúra bemutatásának helyszíne. A 6. épület bérirodákkal szolgálja az építészeti múzeum gazdaságos fenntartásának ügyét. A 7. épület acél tartószerkezeti váza lehetőséget ad a múzeum és a levéltár raktárainak elhelyezésére, felsőbb szintjein kiadható apartmanok lettek kialakítva. A két épület terepszint alatt össze lesz kötve a múzeum épülettel, és azon keresztül a Herczel házzal.
Az épületegyüttes területe hajdanán művelt díszkertek csoportja volt. Három parcella húzódott a területen. A kertek egykori méretét a Városligeti fasor környező beépítésének mértéke, az épületek tömegei magukban hordozzák.
A múzeumépület tervezett kialakítása, formaképzése felveszi a Városligeti fasor palotáinak léptékét. A szükségszerűen nagy méretű épület kisebb részekre tagolódik, mely tömegegységeket az egykori kertek struktúrái szerint alakítottuk ki. Az új épület három fő funkcionális egysége (bejárati fogadótér, rendezvénycsarnok, Space Box) az optimális működéshez szükségszerűen környezeti kapcsolatokkal kell rendelkezzen, így ezen funkcionális területek határozzák meg a beépítés szükséges léptékét. A tömeget az egykori három szanatóriumi palota épülete és telke mentén három részre tagoltuk, így történelmi emlékezet szerint illeszkednek a környezet léptékébe.
Építészeti koncepciónk szerint az építészet múzeumának épülete saját szerkezetét és építőanyagát állítja ki, melyhez a röntgenfelvételt hívtuk segítségül. Fontos inspirációt adott Nick Veasey fotográfus munkássága. A röntgenfelvétel megmutatja a csillogó felszín alatti valós rétegeket, feltárja a dolgok működését és belső szépségét. Létrehoztunk egy homlokzati fátyol felületet, melyet mint röntgenpapírt használva a mögöttes szerkezetek láthatóvá válnak. A homlokzati fátyol borítja az új múzeum épületet, és a palotáknak azon részeit is melyek az eredeti állapothoz képest később elbontásra kerültek. A hetes épület homlokzatán szintén a fátyol mögött válik láthatóvá a megerősített acél tartószerkezet, hirdetve hogy az épület a múzeumi együtteshez tartozik.

A főépület egyes funkcionális egységei külön tömegekre bomlanak, melyekhez sajátos anyaghasználatot társítunk. A fogadó csarnok, és a felette elhelyezett állandó kiállítás tömege négy karakteres vasbeton pilléren emelkedő, a beton építőanyag tematikájára szerkesztett épületrész. A Space Box az építkezés tere, építőanyaga a tégla, felette található a daru, mely a Space Boksz tetején lévő építkező terasz kiszolgálását, és közösségi tereket foglal magába, anyaga az acél. A többfunkciós terem egy hatalmas doboz, melynek fő építőanyagai a rétegelt ragasztott fa tartók és oszlopok. Az épülettömegekben alkalmazott anyagok az áttetsző burkolatok alatt a homlokzaton láthatóvá válnak.

8. A múzeumi funkcióhoz kapcsolódó speciális téri, építészeti és funkcionális megoldások, a kiemelt közönségforgalmi helyszínek kialakítása
Látogatói célközönség a múzeum épületben: Szakmagyakorló építészek, jellemzően előadásokra, programokra jönnek, vagy egy-egy új kiállítást megtekinteni. Építész hallgatók szintén, kiegészítve képzésekkel, múzeumpedagógiával, találkozókat szerveznek itt, esetleg hallgatói munkákból kamarakiállításokat. Tevékeny résztvevői az építő és alkotó táboroknak, a múzeum szervezhet számukra versenyeket. Turisták, jellemzően a makettek és különleges építészeti rajzok, esetleg épületszobrok közönségeként lehet érdeklődésükre számítani, szükséges a múzeum megfelelő arculatának és kulturális menedzsmentjének létrehozása. Általános iskolai és gimnáziumi diákok. Fontos ügye szakmánknak az építészeti képzés integrálása a közoktatásba, célzottan kell bevonzani a diákokat, és a múzeumpedagógiával támogatva szélesíteni ismereteiket az építészetről. A célzott látogatásokat a levéltár megtekintésével célszerű összevonni. Helyi lakosság, kiállítások megtekintése, vendéglátó terek látogatása, zenei és filmes rendezvényeken történő részvétel. Építőipari szereplők a kiállítások megtekintésén túl várhatóan továbbképzések és konferenciák résztvevőiként látogatják az intézményt. Kreatív szakmagyakorlók és képzőművészek szintén a kiállításokon és rendezvényeken várhatóak. A múzeum célja hogy a társadalom minél szélesebb rétegének biztosítson izgalmas és tartalmas programokat, hogy a minőségi építészet értékei és társadalmi elismertsége a méltó helyre kerüljön.
A központi fogadó térből lehet elérni az egyes funkciókat. Itt található kávézó és pihenőtér, valamint a múzeum shop. A fogadó részhez kapcsolódik a porta, mely az éjszakai ügyeletet látja el, és itt vannak elhelyezve a biztonsági rendszerek, tűzvédelmi tabló, elektromos főkapcsoló.
Az állandó kiállítás: a múzeum fő kiállítóterei nem kell a klasszikus értelemben vett állandó kiállítással rendelkezzenek. Egy jó és izgalmas múzeum néhány évente megújítja az installációkat, részben vagy egészben átalakítja tereit. Ehhez az adott kurátori koncepciót legjobban kiszolgáló, dinamikusan átalakítható terek szükségesek. Az állandó kiállítás három, középső letámasztás nélküli felülvilágított tere lehetőséget ad hagyományos, gipszkarton térfalakkal tagolt kiállítások létrehozására, de akár ház a házban, vagy házrészletben elhelyezett installációk is lehetnek itt.
A rendezvénytér egy sokoldalúan használható épületrész, kiállítások, rendezvények, koncertek tartására alkalmas. Bemutatunk néhány lehetséges működési kombinációt:
1. használati mód, a többfunkciós teremben előadás zajlik, melyet a fogadó csarnokban elhelyezett asztalokon állófogadás egészít ki. A színfalak mögött az előadóknak szeparált pihenő és felkészülő zónát lehet kialakítani. A Space Box installációja megtekinthető a látogatóknak.
2. használati mód, a többfunkciós teremben vacsorával egybekötött rendezvény zajlik, mely a kert fele is nyitott. A Space Boxban egyedi térstruktúrát képező függesztett reliefek láthatóak, az épület előtt installációt építenek.
3. használati mód, a többfunkciós terem spalettái behajtva, szerelt válaszfalak tagolják a teret, mely a felülvilágítókon keresztül kapja a fényt. A fogadótér normál módon üzemel a kávézóval, a Space Boxban nyitott rendezvény zajlik, nyilvános tervvita egy közösségi tervezés részeként.

A Space Box installációs tere a legkülönlegesebb, legizgalmasabb része a múzeumnak. Nagy teherbírású rácsostartós födéme és az elhelyezett darupálya segítségével sokrétű használat elképzelhető. Lehet készíteni 3D nyomtatott épületet, bejárható makettet, városrészletet, de ki lehet állítani hagyományos építési technológiát, vagy restaurátori tevékenységet is. Izgalmas interaktív installációk is készülhetnek, akár bevonva a városi járókelőket a múzeumi térbe. A tér alkalmas a klasszikus értelemben vett építkezések lebonyolítására, malter keveréssel, falazással, betonozással. A Space Box homlokzati felülete kommunikál a várossal. Hirdetményi vagy vetítési felületként is meg tud jelenni, de a kiállítási installáció is látható az üvegfalon keresztül, melynek átláthatósága és fénybeeresztése árnyékoló rendszerrel szabályozható.

A Space Box felett egy plusz alkotóteret hoztunk létre, mely az utóbbi években népszerű építőtáborok által inspirált kültéri közösségi kiállítótér. Itt is installációkat tervezünk felépíteni, melyek szobrokként a múzeum kiállításait színesítik. A nagy teherbírású födémen felépíthető szerkezetek létrehozására raktárakat terveztünk, az építőanyagot lifttel, és a homlokzaton elhelyezett daru segítségével lehet a teraszra felvinni. Az installációk elkészülését közösségi tér segíti, és a múzeumpedagógia is be tud kapcsolódni.
A 6. számú épületben főként az építészeti tevékenységhez köthető vállalatok számára kialakított bérirodák találhatók, de az épület alagsora együtt működik a 7. épület raktározási területeivel, terepszint alatt össze van kötve a múzeum épülettel. A 6.-7. házak két lépcsőházát összekötő közös terület szolgálja ki a múzeumtól független funkciókat. A földszinti előtérből megközelíthető a gyűjtemény, az irodák és a lakások is. Az irodák kényelmét a felső szinteken található közösségi tér, étkező biztosítja. A 6.-os számú épület főként belsőépítészeti átalakításon kell átessen, teljes gépészeti és elektromos rendszerét meg kell újítani, de komolyabb tartószerkezeti beavatkozás nem szükséges. A 7. épületben a harmadik emeletig a gyűjtemények találhatóak. A ténylegesen szükséges raktári terhek meghatározásának függvényében a tartószerkezeti rendszert meg kell erősíteni. Mivel az épület acél oszlopos és gerendás rendszerű, mely jelenleg is komoly tartalékokkal rendelkezik, a fejlesztése reális cél. A felhegesztett vasbeton panel homlokzati elemeket a hőtechnikai követelmények igényei szerint lebontjuk, és klímahomlokzatot építünk. A bevilágított részek mögött az épület közlekedési rendszere található. A homlokzat állványrendszere a felsőbb szinteken is folytatódik, ahol kilépő franciaerkélyek rendszere tartozik az apartmanokhoz. A lakások a felső három szintet foglalják el, a tetőszinten lévő gépházat megtarjuk.