kollektiv műterem"

Museum Quarter Idea Competition

Budapest, XIV. ker.

2013

Nettó szintterület: 100 ha

A tervpályázat kiíróinak elsődleges célja a Múzeumi Negyed épületeinek
megfelelő építési hely biztosítása, valamint a Városliget hasznosításának
vizsgálata volt. Az egyes épületek elhelyezéséhez azonban a liget
jövőképét, identitását kellett először is meghatározni. Tervünkkel a
környező városszöveti összefüggések, a történeti beépítés és a jelenlegi
használat vizsgálatával erre tettünk kísérletet.

Javaslatunk szerint a park területét kiterjesztjük a Dózsa György útig, és
egy lágy vonalvezetésű sétányról feltárva elszórtan helyezzük el az
épületeket. Itt egy urbánus parksávot kell létrehozni, mely kapcsolatot
teremt a város struktúráival, és a park többi zárt oldalához képest nyitott
rendszerként viselkedik, de mégis a Liget marad.

A Városligetet nézve azt meghatározhatjuk úgy is mint összefüggő zöld
felület, melyben egy bizonyos sűrűséggel épületek állnak (Mezőgazdasági
Múzeum, Szépművészeti, Műcsarnok, Közlekedési Múzeum, Olof Palme ház,
stb.). Autentikus megoldásnak gondoljuk ha ugyanezt a sűrűséget alkalmazva
növeljük a park területét, megtartva a beépítettség mértékét

Olyan megoldást kerestünk, ami egyben helyet biztosít az időnkénti nagy
létszámú rendezvényeknek, de vissza is helyezi ezeket a tereket a parkba,
méltó és kellemes hátteret ad a kikapcsolódás, a vendéglátás, és a kultúra
számára is.


Museum Quarter Idea Competition

Budapest, XIV. ker.

2013

Nettó szintterület: 100 ha

A tervpályázat kiíróinak elsődleges célja a Múzeumi Negyed épületeinek
megfelelő építési hely biztosítása, valamint a Városliget hasznosításának
vizsgálata volt. Az egyes épületek elhelyezéséhez azonban a liget
jövőképét, identitását kellett először is meghatározni. Tervünkkel a
környező városszöveti összefüggések, a történeti beépítés és a jelenlegi
használat vizsgálatával erre tettünk kísérletet.

Javaslatunk szerint a park területét kiterjesztjük a Dózsa György útig, és
egy lágy vonalvezetésű sétányról feltárva elszórtan helyezzük el az
épületeket. Itt egy urbánus parksávot kell létrehozni, mely kapcsolatot
teremt a város struktúráival, és a park többi zárt oldalához képest nyitott
rendszerként viselkedik, de mégis a Liget marad.

A Városligetet nézve azt meghatározhatjuk úgy is mint összefüggő zöld
felület, melyben egy bizonyos sűrűséggel épületek állnak (Mezőgazdasági
Múzeum, Szépművészeti, Műcsarnok, Közlekedési Múzeum, Olof Palme ház,
stb.). Autentikus megoldásnak gondoljuk ha ugyanezt a sűrűséget alkalmazva
növeljük a park területét, megtartva a beépítettség mértékét

Olyan megoldást kerestünk, ami egyben helyet biztosít az időnkénti nagy
létszámú rendezvényeknek, de vissza is helyezi ezeket a tereket a parkba,
méltó és kellemes hátteret ad a kikapcsolódás, a vendéglátás, és a kultúra
számára is.