kollektiv műterem"

Budapesti Piarista Központ ’A’ épület rekonstrukció

Budapest, Pesti Barnabás u. 1.

2006-2011

Bruttó szintterület: 18000 m2

Budapesti Piarista Központ
Budapest történeti városközpontjában található az épület közvetlen rálátással a Dunára és a budai hegyekre, a világörökségi terület
részét képezi.
Hültl Dezső tervezte az eredeti épületegyüttest, amit az első
világháború alatt, 1914-17-ig építettek fel. A 2.
világháború során több bombatalálat is érte a házat, ezután kellett lebontani a Duna parti traktus
tetőszerkezetét a toronnyal. Később az államosítás során a Piaristáknak el kellett hagyniuk ezt az épületet. A Piarista iskola keretes
beépítésű, oldal és középfolyosós klasszikus iskolaépület volt. Az egyes
funkciócsoportokat különböző szinteken helyeztük el, így egy réteges vertikális tagolást kaptunk, melyet az épület adottságai indokoltak.
Az alsó szinteken az eredetinek megfelelően üzleteket alakítottunk ki, a belső udvart beépítettük, mert aránya nem volt megfelelő és a funkciók miatt is szükség volt rá. Vezérszintnek a 2. emeletet jelöltük ki, ahol a tornaterem és a nagy kápolna is található. A belső udvar helyén alakítottuk ki az új beépítést, mely egy földszinti nagytermet, és egy két szint magas tornatermet tartalmaz, ami rendezvényteremként is használható. A tornaterem tömege egy földből kinövő monolítikus jel, mely az egyes történeti korok
egymásra épülésére utal, a folytonosságot jelképezi.
Az új beépítés el van
tartva a meglevő épület falaitól, így sok természetes fény jut fentről a
belső terekbe, az északi oldalon a hasíték lemegy egészen a földszinti
főbejáratig. A tornaterem körül hoztuk létre a központi aula teret. Ezáltal
a 2. emeleten kialakult az épület horizontális tengelye, amit a nagy
kápolna – tornaterem- aula alkotnak. Jelentősebb események alatt a terek
egybe is nyithatók. Az új tornaterem és aula lefedésével a 4. emeleten
kialakult egy kellemes léptékű iskolaudvar, mely a belvárosban egyedülálló.
Olyan épületet akartunk létrehozni mely újraértelmezi a régi házat a mai
kor szellemében, tiszteletben tartva annak értékeit, és új élettel tölti
fel a városszövetet.


Budapesti Piarista Központ ’A’ épület rekonstrukció

Budapest, Pesti Barnabás u. 1.

2006-2011

Bruttó szintterület: 18000 m2

Budapesti Piarista Központ
Budapest történeti városközpontjában található az épület közvetlen rálátással a Dunára és a budai hegyekre, a világörökségi terület
részét képezi.
Hültl Dezső tervezte az eredeti épületegyüttest, amit az első
világháború alatt, 1914-17-ig építettek fel. A 2.
világháború során több bombatalálat is érte a házat, ezután kellett lebontani a Duna parti traktus
tetőszerkezetét a toronnyal. Később az államosítás során a Piaristáknak el kellett hagyniuk ezt az épületet. A Piarista iskola keretes
beépítésű, oldal és középfolyosós klasszikus iskolaépület volt. Az egyes
funkciócsoportokat különböző szinteken helyeztük el, így egy réteges vertikális tagolást kaptunk, melyet az épület adottságai indokoltak.
Az alsó szinteken az eredetinek megfelelően üzleteket alakítottunk ki, a belső udvart beépítettük, mert aránya nem volt megfelelő és a funkciók miatt is szükség volt rá. Vezérszintnek a 2. emeletet jelöltük ki, ahol a tornaterem és a nagy kápolna is található. A belső udvar helyén alakítottuk ki az új beépítést, mely egy földszinti nagytermet, és egy két szint magas tornatermet tartalmaz, ami rendezvényteremként is használható. A tornaterem tömege egy földből kinövő monolítikus jel, mely az egyes történeti korok
egymásra épülésére utal, a folytonosságot jelképezi.
Az új beépítés el van
tartva a meglevő épület falaitól, így sok természetes fény jut fentről a
belső terekbe, az északi oldalon a hasíték lemegy egészen a földszinti
főbejáratig. A tornaterem körül hoztuk létre a központi aula teret. Ezáltal
a 2. emeleten kialakult az épület horizontális tengelye, amit a nagy
kápolna – tornaterem- aula alkotnak. Jelentősebb események alatt a terek
egybe is nyithatók. Az új tornaterem és aula lefedésével a 4. emeleten
kialakult egy kellemes léptékű iskolaudvar, mely a belvárosban egyedülálló.
Olyan épületet akartunk létrehozni mely újraértelmezi a régi házat a mai
kor szellemében, tiszteletben tartva annak értékeit, és új élettel tölti
fel a városszövetet.