kollektiv műterem"

Piarista üdülő

Balatonberény

2009-

Nettó szintterület: 693 m2


Balatonberény nyugati térségében, a vasút Balatonnal átellenes oldalán, a
Petőfi Sándor utcában, a Piarista rend 2009 nyarán több telekből álló
ingatlant vásárolt (egyesítése folyamatban van). Az új telken egy lakóház
méretű főépület, mely üdülőként működött, és egy kis kiszolgáló
melléképület állt. A különböző telkeket a rend egyesítette, az így kapott
új területen a meglévő épületek felhasználásával egységes, kis létszámú
üdülőt szeretnénk létrehozni.
A meglévő épület jó állapotú 80-as években elterjedt kialakítású tipikus
családi ház. Terveink szerint a fedett-nyitott, oszlopos teraszokkal
rendelkező főépület és kiszolgáló épület az utcára merőlegesen elhelyezkedő
tornácos ház archetípusát absztrakt módon idézi meg. A két épület egymással
szembe forduló „tornácai” fogják össze a belső udvar terét egy
kompozícióvá. Törekedtünk olyan természetes anyaghasználatra, ami
megmutatja a régi-új részek közötti másságot. Ezt acél tartókkal és
faburkolattal fejeztük ki, a tetőnél pedig korcolt fémlemez fedéssel.
Ezáltal a belső udvar felé forduló épületek homlokzatai összhangba
kerültek.


Piarista üdülő

Balatonberény

2009-

Nettó szintterület: 693 m2


Balatonberény nyugati térségében, a vasút Balatonnal átellenes oldalán, a
Petőfi Sándor utcában, a Piarista rend 2009 nyarán több telekből álló
ingatlant vásárolt (egyesítése folyamatban van). Az új telken egy lakóház
méretű főépület, mely üdülőként működött, és egy kis kiszolgáló
melléképület állt. A különböző telkeket a rend egyesítette, az így kapott
új területen a meglévő épületek felhasználásával egységes, kis létszámú
üdülőt szeretnénk létrehozni.
A meglévő épület jó állapotú 80-as években elterjedt kialakítású tipikus
családi ház. Terveink szerint a fedett-nyitott, oszlopos teraszokkal
rendelkező főépület és kiszolgáló épület az utcára merőlegesen elhelyezkedő
tornácos ház archetípusát absztrakt módon idézi meg. A két épület egymással
szembe forduló „tornácai” fogják össze a belső udvar terét egy
kompozícióvá. Törekedtünk olyan természetes anyaghasználatra, ami
megmutatja a régi-új részek közötti másságot. Ezt acél tartókkal és
faburkolattal fejeztük ki, a tetőnél pedig korcolt fémlemez fedéssel.
Ezáltal a belső udvar felé forduló épületek homlokzatai összhangba
kerültek.